تفاوت ادغام با مشارکت مدنی
قانونگذار پس از بیان موضوع ادغام در ماده 105 قانون برنامه پنجم توسعه، در ماده 107 قانون مذکور برای اولین بار به تشریح مشارکت مدنی در قانون مذکور پرداخته است. مشارکت مدنی با تشکیل گروه اقتصادی با مشارکت دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور تسهیل و گسترش فعالیت اقتصادی وتجاری برای یک دوره بر اساس قرارداد کتبی پس از ثبت در مرجع ثبت شرکتها در قالب شرکت مدنی مجاز میباشد.
در مشارکت مدنی، یک ساختار شرکتی به عنوان وسیله و محمل فعالیت مشترک مورد استفاده قرار نگرفته است و طرفین فقط بر توافق های قراردادی خود تکیه میکنند.
هر چند که برخی از اساتید و فعالان اقتصادی تعریف ادغام و مشارگت مدنی را یکی میداند لکن کنسرسیومها از جمله مشارکتهای انتفاعی در حوزه تجارتهای بین المللی دارای ماهیت حقوقی مجزا محسوب میگردند. مشارکتهای انتفاعی، واحد تجاری مشترکی است که توسط دو یا چند مشارکت کننده برای مقصود مشخص تجاری، مالی و یا فنی ایجاد میگردد.
بطور کلی دو نوع مشارکتهای انتفاعی از هم متمایز شده اند. مشارکتهای حقوقی که مشارکتهای واجد شخصیت حقوقی میباشند و مشارکتهای مدنی که فاقد شخصیتهای حقوقی میباشند. هر چند در برخی از کشورهای اروپایی کنسرسیوم میتواند در قالب شرکتهای تجاری تشکیل گردد، لکن در اکثر کشورها، قراداد کنسرسیوم خارج از قالب شرکتهای تجاری بوجود میآیند و میتواند شکل آزادتری از سازمان که دارای مشخصات مشارکت میباشد در مرجع ثبت شرکتها به ثبت برسد. در عرف بین المللی تشکیل کنسرسیوم به مفهوم ایجاد شخصیت حقوقی جداگانه و مستقل نمی باشد و در واقع عملا یک نوع مشارکت به طور غیر مستقیم بین اعضاء کنسرسیوم به وجود میآید، بدون آنکه رابطه حقوقی بین آنها ایجاد گردد.
تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک با مشارکت دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور تسهیل و گسترش فعالیت اقتصادی و تجاری برای یک دوره محدود و براساس قراردادی کتبی پس از ثبت در مرجع ثبت شرکتها در قالب شرکت مدنی و ضوابط و شرایط مربوط به آن و با رعایت موازین اسلامی و اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار مجاز است. تغیـیر در حیـطه اختیارات مدیران شرکتهای مدنی مذکور و از جمله کنسرسیوم، در قـرارداد در قبـال اشـخاص ثالـث قابل استناد نیست و اعضاء گروه بطور تضامنی مسؤول پرداخت دیون گروه از اموال شخصی خود میباشند، مگر این که با اشخاص ثالث طرف قرارداد به ترتیب دیگری توافق شده باشد.
عملیات مربوط به دفاتر تجاری، بازرسی و تصفیه، مطابق ماده(6) و احکام باب یازدهم قانون تجارت و مواد (151) و (152) لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347 انجام میشود.
فوت یا حجر یا ممنوعیت قانونی یکی از اشخاص حقیقی یا انحلال یا ورشکستگی یکی از اشخاص حقوقی موجب انحلال گروه میشود مگر این که در قرارداد تشکیل گروه اقتصادی طور دیگری مقرر شده باشد.
این نوع از مشارکت مدنی در حقیقت با حفظ شخصیت شرکاء ایجاد میشود . هر چند که با در نظر گرفتن قواعد عمومی و بدون تحقق و ایجاد شخصیت حقوقی جدید، به نظر میرسد تشکیل شرکت مدنی امکان پذیر باشد . اما هم از لحاظ ماهیت و هم از لحاظ اهلیت و نحوه اقدامات ثبتی و مالی، تفاوتهای اساسی با ادغام شرکتهای تجاری دارد که با توجه به موضوع مقاله پرداختن به آن ما را از چارچوب بحث خارج می کند.
- قانون برنامه پنجم توسعه ، انتشارات جنگل چاپ اول سال 1391 ماده 107
- کلایو ام . اشمیتوف ، ترجمه بهروز اخلاقی و همکاران ، حقوق تجارت بین الملل ، انتشارات سمت چاپ دوم سال 1390 صفحه 524
- کلایو ام . اشمیتوف ، ترجمه بهروز اخلاقی ، همان منبع ، ص 520