در تعریف فوق به محض ادغام شخصیت حقوقی، شرکتهای ادغام شونده محو میشود. همچنین با توجه به تعریف یاد شده، ادغام سایر اشخاص حقوقی در یکدیگر مانند ادغام موسسات مالی و اعتباری ویا سایر اشخاص پیش بینی نشده است.
همانطور که بیان گردید، ادغام شرکتهای تجاری میبایستی در چارچوب قوانین تجارت انجام گیرد. زیرا در ادغام شرکتهای تجاری، اموال و داراییها و مطالبات و سود و زیان و اعتبار و سایر امتیازات و تکالیف به شرکت تجاری دیگر و یا شرکت جدید منتقل میشود.
چگونگی ادغام شرکتهای تجاری، فرایند ارزیابی اموال و مطالبات و مرحله تصمیم گیری تا ثبت نزد مرجع ثبت شرکتها و وضعیت سرمایه و نحوه ادای دیون شرکتهای ادغام شونده، نحوه بکارگیری کارکنان و کارگران قبلی و سایر موارد میبایستی بصورت تفصیلی در قانون تجارت پیش بینی و مورد تحلیل قرار گیرد.
بدیهی است مسئولان امور شرکتها و مجامع عمومی صاحبان سهام در موقعی که تصمیم به اختلاط (ادغام )شرکت میگیرد، شرایط اصولی را که برای اختلاط و حفظ حقوق صاحبان سهام هر یک از شرکتها باید رعایت گردد، به صورت موافقت نامه ای تنظیم مینمایند که طبق آن عمل گردد.
در ادامه ممکن است، ادغام شرکتهای تجاری در برخی قوانین خاص ممنوع گردد که میتوان به موارد ذیل اشاره نمود :
هر گاه در جریان ادغام یا در نتیجه آن، اعمالی که منجر به اخلال در رقابت میشود از جمله ؛ احتکار و استنکاف از معامله، استنکاف فردی یا جمعی از انجام معامله و یا محدود کردن مقدار کالا یا خدمت موضوع معامله، وادار کردن اشخاص دیگر به استنکاف از معامله و یا محدود کردن معاملات آنها با رقیب، قیمتگذاری تبعیضآمیز، عرضه و یا تقاضای کالا یا خدمت مشابه به قیمتهایی که حاکی از تبعیض بین دو یا چند طرف معامله و یا تبعیض قیمت بین مناطق مختلف به رغم یکسان بودن شرایط معامله و هزینههای حمل و سایر هزینههای جانبی آن باشد.، تبعیض در شرایط معامله رخ دهد، ادغام ممنوع میباشد. همچنین هرگاه در نتیجه ادغام، قیمت کالا یا خدمت به طور نامتعارفی افزایش یابد و یا هرگاه ادغام موجب ایجاد تمرکز شدید در بازار شود و هرگاه ادغام، منجر به ایجاد بنگاه یا شرکت کنترلکننده در بازار شود، ادغام شرکتهای تجاری ممنوع میباشد.
پیش بینی مجدد و کلی فرایند ادغام شرکتهای تجاری در ماده 105 قانون برنامه توسعه اقتصادی جای بسی تعجب میباشد. در حالی که در قانون برنامه ی چهارم، ادغام شرکتهای تجاری پیش بینی شده بود و فرصت پنج ساله جهت وضع قوانین مرتبط و یا پیش بینی آیین نامه و یا دستور العمل وجود داشته که متاسفانه به دلیل عدم تبیین شرایط و ضوابط آن ، عملا ادغام شرکتهای تجاری منتفی گردید و فقط شرکتهای دولتی یا شرکتهای خصوصی که دارای سهام مالکیت دولتی میباشند در برخی از موارد توانستند، از ظرفیتهای ادغام استفاده نمایید.
ادغام شرکتهای تجاری، مادامی که موجب ایجاد تمرکز و بروز قدرت انحصاری نشود در چارچوب اساسنامه امکان پذیر میباشد، هرچند که قانونگذار در قانون برنامه ی پنجم توسعه عدم انحصار وعدم ایجاد تمرکز را شرط ادغام در نظر گرفته است، اما سابقه ی ادغام شرکتهای بزرگ از جمله شرکتهای نفتی، پترو شیمی، سیمان و آب و فاضلاب، نشان دهنده ی ایجاد انحصار در زمان ادغام شرکتهای تجاری در ایران ایجاد میگردد.
سکوت قانونگذار در تبیین ادغام شرکتهای تجاری موجب ابهامات زیادی شده است. البته در لایحه جدید قانون تجارت که در اجرای اصل 85 قانون اساسی به تصویب کمیسیون قضایی مجلس و رئیس مجلس شورای اسلامی رسیده است، مراحل و انواع ادغام شرکتهای تجاری پیش بینی شده است که مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفته است.
- ستوده تهرانی حسن ، حقوق تجارت جلد دوم ، انتشارات دادگستر ، چاپ چهارم ، سال 1380 ، صفحه 246
- قانون اجرای اصل 44 قانون اساسی ماده 48