سؤال فرعی: آیا میتوان عقداستصناع را عقدی مستقل و متمایز از سایر عقد و قراردادها پنداشت؟
سؤال فرعی: عقد استصناع در میان عقود از چه جایگاهی برخوردار است؟
۶- فرضیه پژوهش
پیرامون ماهیت حقوقی عقد استصناع میتوان فرضیهای را ارائه داد بدینصورت که: به نظر میرسد این با هیچ یک از عقود و قراردادهای معین از قبیل: بیع سلف (سلم)، جعاله خاص، اجاره اشخاص وعقدصلح قابل انطباق نباشد. عقدی مستقل و متمایز از سایر عقود و قراردادها باشد و در حقوق ایران از مصادیق قراردادهای خصوصی موضوع ماد ه ۱۰ قانون مدنی میباشد.
۷- نوع و روش پژوهش
نوع و روش انجام این پژوهش، توصیفی – کتابخانهای میباشد. این پژوهش از طریق مراجعه به کتابخانه و بررسی کتب فقهی (کتب فقهی عامه و امامیه) و حقوقی، مقالات و فیشبرداری از آن ها و همچنین استفاده از اینترنت و پایگاههای اطلاعاتی صورت گرفته است بر این اساس، نگارنده از طریق مراجعه به پایاننامههای مرتبط با موضوع و کتب فقهی پیشنهاداتی را پیرامون موضوع پژوهش ارائه داده است.
۸- مشکلات پژوهش
هر پژوهشی ممکن است در فرایند انجام آن با مشکلات مختلفی روبرو گردد، این پژوهش نیز از این قاعده مستثنی نبوده و انجام آن با مشکلات و موانعی روبرو گردیده که میتوان به ذکر چند مورد آن پرداخت:
-
- کمبود منابع حقوقی: پیرامون موضوع پژوهش منابع حقوقی چندانی وجود ندارد بهطوریکه تنها تعدادی اندکی کتاب حقوقی پیرامون این موضوع نگاشته شده و مقالات حقوقی زیادی نیز به رشته تحریر درنیامده است و همان طور که گفته شد حقوق دانان به صورت جستهوگریخته به عقد استصناع اشاره کردهاند و به بررسی تفصیلی آن نپرداختهاند.
- عدم دسترسی به منابع فقهی اهل تسنن: در فقه اهل سنت نیز عقد استصناع موردبررسی قرارگرفته است کتب اصلی و برجسته فقهای عامه بهراحتی در کتابخانهها یافت میشود اما کتب تخصصی و فرعی آنان بهسختی یافت میشود امری که انجام پژوهش را با مشکلاتی مواجه ساخت.
۹- طرح پژوهش و توجیه آن
این پایاننامه با موضوع «عقد استصناع در حقوق ایران» مشتمل بر چهار فصل است هر فصلی متناسب با مطالب آن، به چند مبحث و هر مبحثی به چند گفتار و هر گفتاری به چند بند تقسیمشده است عناوین و محتویات فصول چندگانه عبارتاند از:
فصل اول: کلیات و مفاهیم؛ فصل اول را به کلیات و مفاهیم عقد استصناع اختصاص دادیم، این فصل مشتمل بر سه مبحث است، در مبحث اول مفهوم و ارکان عقد استصناع را موردبررسی قرار میدهیم، در مبحث دوم ویژگیها و انواع این عقد را بررسی میکنیم و در مبحث سوم کاربردهای این عقد را تبیین مینماییم.
فصل دوم: ماهیت حقوقی و فقهی عقد استصناع؛ این فصل مشتمل بر دو مبحث است، در مبحث اول ماهیت حقوقی این عقد را بررسی میکنیم و در مبحث دوم به بررسی ماهیت فقهی این عقد میپردازیم.
فصل سوم: عقد استصناع و قراردادهای مشابه؛ در این فصل به بررسی تفاوتهای عقد استصناع با قراردادهای مشابه میپردازیم در مبحث اول قرارداد پیشفروش را بررسی میکنیم، در مبحث دوم به بررسی قراردادهای مقاطعهکاری میپردازیم، در مبحث سوم عقد استصناع را با عقد امتیاز مقایسه میکنیم، در مبحث چهارم به بررسی عقد مقاوله میپردازیم و در مبحث آخر قرارداد ساخت، بهرهبرداری و واگذاری B.O.T)) را تبیین مینماییم.
فصل چهارم: شرایط،احکام وآثار عقد استصناع؛ این فصل مشتمل بر دو مبحث است در مبحث اول به بررسی شرایط صحت این عقد می پردازیم و در مبحث دوم احکام و آثار بار شده بر این عقد را تحلیل میکنیم
فصل اول را به کلیات و مفاهیم اختصاص دادیم تا به معرفی و شناسایی عقد استصناع بپردازیم و چهارچوب کلی این عقد را ترسیم نماییم. فصل دوم را به ماهیت حقوقی و فقهی عقد استصناع اختصاص دادیم زیرا آثار هر قراردادی متفرع بر ماهیت آن است و هنگامی میتوان آثار یک قرارداد را تبیین کرد که پیش از آن با ماهیت آن آشنا شد. فصل سوم را به عقد استصناع و قراردادهای مشابه اختصاص دادیم و این عقد را از عناوین مشابه آن تفکیک مینماییم فصل چهارم را به شرایط، احکام و آثار عقد استصناع اختصاص دادیم. تا به بررسی شرایط این عقد اعم از شرایط عمومی و اختصاصی بپردازیم و آثار قرارداد را تبیین نماییم. و در آخر به بیان پیشنهادات و نتیجهگیری بحث میپردازیم.
فهرست نشانه های اختصاری
ه.ق ……………………………………………………………………………………………………………. هجری قمری
ه.ش …………………………………………………………………………………………………………… هجری شمسی
م ……………………………………………………………………………………………………………….. میلادی
بیتا ……………………………………………………………………………………………………………. بدون تاریخ
بی چا …………………………………………………………………………………………………………. بدون نوبت چاپ
بیجا ………………………………………………………………………………………………………….. بدون مکان چاپ
بینا …………………………………………………………………………………………………………… بدون ناشر
ر.ک …………………………………………………………………………………………………………… رجوع کنید
ص……………………………………………………………………………………………………………… صفحه
صص …………………………………………………………………………………………………………. صفحات
ع ………………………………………………………………………………………………………………. العدد
ج……………………………………………………………………………………………………………….. جلد
چ……………………………………………………………………………………………………………….. چاپ
ق.م…………………………………………………………………………………………………………….. قانون مدنی
فصل اول
کلیات و مفاهیم
کلیات و مفاهیم
شناسایی کامل و جامع هر موضوع یا پدیدهای، مستلزم آگاهی یافتن از مفهوم، ارکان، ویژگیها و کاربردهای آن موضوع یا پدیده است، بیگمان شناخت جامع هر موضوع گامی اساسی برای درک درست مباحث مرتبط با آن موضوع است بر همین مبنا ارائه تفسیر صحیح و منطقی از عقد استصناع، جز از طریق ترسیم چهارچوب کلی این قرارداد میسر نمیباشد به عبارت دیگر سخن گفتن از مشروعیت، ماهیت، شرایط و آثار هر قراردادی، هنگامی امکانپذیر است که مقدمتاً مفهوم، خصایص و عناصر آن قرارداد به نحو شایسته و بایسته تبیین شده باشد. بر همین مبنا این فصل را به کلیات و مفاهیم اختصاص دادیم، در مبحث اول مفهوم و ارکان این عقد را تبیین میکنیم، در مبحث دوم ویژگیها و انواع این عقد را بیان میکنیم و در مبحث آخر کاربردهای این عقد را در صنعت و بانکداری اسلامی بررسی میکنیم.
مبحث اول: مفهوم و ارکان عقد استصناع
تبیین مفهوم و ارکان یک قرارداد، مقدمهای در جهت بررسی مسائل مربوط به آن قرارداد است در واقع آشنایی با مفهوم یک قرارداد و آگاهی از ارکان آن نخستین گام به منظور تفسیر و تحلیل مباحث مربوط به آن است.
گفتار اول: مفهوم عقد استصناع
تعاریف متعددی از عقد استصناع ارائه شده است در حقیقت هر یک از فقها، حقوق دانان و اندیشمندان بهنوبه خویش، تعاریفی را ارائه نمودهاند باوجوداین، ارائه تعریفی جامع ازاینقرار داد بهراحتی امکانپذیر نیست. به منظور بیان مفهوم این عقد، ابتدا معنای لغوی عقد استصناع را ذکر میکنیم و سپس در ادامه معنای اصطلاحی آن را توضیح میدهیم.