هرچند از نظر تئوری طبقهبندیهای متعددی برای بورس کالا وجود دارد؛ اما با گسترش بازارها، عملا چندین نوع ازنظام های اقتصادی بورس کالا در قالب یک تشکل متمرکز قرار گرفته است. به طور معمول بورسهای کالایی را در کنار بورسهای اوراق بهادار تعریف میکنند. رسم است که کالاهای خام و فرآوری نشده مانند فلزات، پنبه، گندم، برنج و… در بورس کالا داد و ستد میشوند.
یکی از مزایای بورس کالا، حضور نهادهای نظارتی و تنظیمگری است که تمامی تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و تجار کالا با حضور این نهادها، از مزایای مترتب بر قوانین و مقررات حاکم بر بورس برخوردار میشوند. به طور کلی، شرکتکنندگان در بورس کالا به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول کسانی هستند که میخواهند از ریسک نوسان قیمتها در امان باشند و در بورسهای کالا، به عنوان خطرپوش (Hedger) شناخته میشوند، مانند تولیدکنندگان کالا، مصرفکنندگان عمده و… . دسته دوم، بر خلاف گروه اول کسانی هستند که از نوسانات قیمت استفاده کرده و سود خود را حداکثر میکنند. در بورسهای کالا، این گروه با نام سفته بازان (Speculator) معرفی میشوند.
۲-۲-۱ تاریخچه
سابقه بورسهای کالایی به سال ۱۸۴۸ در شیکاگوی آمریکا بازمیگردد. شیکاگو در آن زمان به عنوان مرکز مبادلات تجاری کشاورزان شهرهای اطراف شناخته میشد و در فصل برداشت، کشاورزان برای فروش محصولات زراعی مخصوصاً گندم، روانه این شهر میشدند. این کشاورزان در تابستان به دلیل مازاد عرضه، محدود بودن تعداد خریداران و فقدان انبارهای مناسب، محصولات خود را به بهای ناچیزی میفروختند و حتی بخشی از آن را به دریاچه میشیگان میریختند. اما در سایر فصول به دلیل محدودیت عرضه و نبود محصول، قیمتها افزایش مییافتند. بروز این مشکلات در معاملات محصولات کشاورزی، فعالان این بخش را به فکر انداخت که مکانی را تأسیس کنند تا خریداران و فروشندگان کالا بتوانند در یک چارچوب نظاممند، منصفانه، شفاف و رقابتی اقدام به خرید و فروش کالا نموده و از تأمین به موقع کالا در زمان تقاضا اطمینان حاصل کنند. نام این مکان هیئت تجاری شیکاگو بود و به دنبال موفقیت آن، دومین بورس کالایی به نام بورس کالای شیکاگو در سال ۱۸۷۴ تأسیس شد. موفقیت بورسهای کالایی در آمریکا باعث شد فعالیت این نوع بورسها در سایر کشورهای توسعه یافته گسترش یابد. در حال حاضر گروه بورس بازرگانی شیکاگو، بورس بین قارهای، بورس فلزات لندن و بورس یورونکست از بزرگترین بورسهای کالایی در جهاناند.
بورسهای کالایی در کشورهای در حال توسعه نظیر چین، هند و برزیل اگرچه قدمت چندانی ندارند، ولی به دلیل انجام اصلاحات اقتصادی در این کشورها بورسهای کالایی بسیار فعالی تشکیل شدهاند، به طوری که در حال حاضر بورسهای کالایی چین و هند از نظر حجم معاملات از بسیاری از بورسهای باسابقه دنیا در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی پیشی گرفتهاند.
از قدیمی ترین آن ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱- بورس تجاری شیکاگو(CME) با ۱۷۰ سال سابقه
۲- بورس فلزات لندن (LME) با ۱۳۰ سال سابقه
۳- بورس کالای نیویورک (NYMEX)
۴- بورس کالای توکیو(TOCOM)
۵- بورس کالای شانگهای(SHFE)
۶- بورس کالای هند (MCX)
در ایران برای بهرهمندی از کارکردهای بورسهای کالایی پس از تصویب قانون برنامه سوم توسعه، ایجاد این بورسها در دستور کار دولت قرار گرفت. اولین بورس کالایی کشورمان در شهریور ماه سال ۸۲ تحت عنوان سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران شروع به کار کرد. همان طور که از نام این بورس مشخص است، در آن انواع فلزات پایه نظیر فولاد، آلومینیوم و مس در قالب قراردادهای نقد، سلف و نسیه معامله میشدند. دومین بورس کالایی در شهریور ماه سال ۸۳ به نام سازمان کارگزاران بورس کالای کشاورزی ایران تشکیل شد. این بورس با ساختاری مشابه بورس فلزات اقدام به پذیرش کالاهای کشاورزی از قبیل گندم، جو، ذرت، کنجالهها، خرما و کالاهای دیگر در قالب قراردادهای نقد، سلف و نسیه میکرد. با تصویب قانون جدید بازار اوراق بهادار در سال ۸۴ و تصمیم شورای عالی بورس، سرانجام بورسهای فلزات و کشاورزی در یکدیگر ادغام و بورس واحدی با عنوان بورس کالای ایران تشکیل شد. این ادغام در واقع همسو با تجربه جهانی در ادغام بورسها انجام شد، چرا که با ادغام بورسها، هزینه های معاملاتی به حداقل ممکن کاهش مییابند. بر اساس قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۸۴، شورای عالی بورس بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است که سیاست گذاریهای کلان بازار را بر عهده دارد و سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان مقام ناظر این بازار است. شورا و سازمان در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و با هدف ساماندهی، تدوین مقررات و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارا و به منظور نظارت بر حُسن اجرای قانون تشکیل شدهاند، ضمن این که بورس کالای ایران بازاری متشکل و “خودانتظام” است که ضوابط و استانداردهای حرفهای و انضباطی را پس از تأیید سازمان یا شورا اجرا میکند.
هماکنون در بورس کالای ایران بیش از ۱۸۰ کالای پایه شامل انواع فلزات از قبیل مقاطع فولادی، شمش آلومینیوم و فرآوردههای مسی، انواع محصولات کشاورزی از جمله گندم، جو، ذرت و کنجالهها، انواع محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی از قبیل نفت خام، نفت کوره، بنزین، انواع پلیمرها، مواد شیمیایی و قیر و همچنین فلزات گرانبها از جمله سکه توسط معاملهگران داد و ستد میشوند. در سال ۹۱ ارزش مجموع خرید و فروش کالاها در بورس کالای ایران به بیش از ۶۷۰ تریلیون ریال رسید. این رقم به تنهایی میتواند نشان دهنده گستردگی فعالیت بورس کالای ایران و عمق معاملات این بورس باشد.
۲-۲-۲ اهداف بورس کالا
از مهمترین اهداف بورس کالا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
- ایجاد بازاری منسجم ، سازمان یافته و قانونمند برای تسهیل داد و ستد نقدی و آتی کالا ، که در آن قیمت ها به صورت شفاف و در اثر تقابل آزاد عرضه و تقاضا کشف می شود
-
- سامان دهی بازار کالاهای خاص نظیر محصولات فلزی کشاورزی ، انرژی و پتروشیمی از طریق مکانیزم اجرائی ناظر بر تعهدات و منافع طرفین معامله
-
- کشف قیمت کالاها بر اساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نیاز بازار
-
- حذف واسطه گری و واسطه های غیرضروری در معاملات و خرید و فروش مستقیم بین فروشنده و خریدار
-
- کاهش نوسانات مخل بازار و امکان انتقال ریسک
-
- کاهش ریسک بین فروشنده و خریدار به دلیل اجرای عملیات از طریق اتاق پایاپای
-
- امکان انجام معاملات نقدی و آتی کالا با بهره گرفتن از ابزارهای مناسب
-
- فراهم سازی تسهیلات مالی برای خرید و فرو.
-
- تحلیل آماری وضعیت بازار و ارائه خدمات مشاوره در پیشبینی نوسانات بازار کالاها به منظور کمک به طرفین معاملات در برنامه ریزی و انجام به موقع تعهداتشان