مفهوم، محاسن و معایب بیع زمانی
همچنان که قبلاً اشاره شد بیع زمانی نوعی مالکیت موقت است؛ اکنون در این گفتار با این قرارداد به طور کامل آشنا میشویم. بر همین اساس مطالب گفتار اول در سه بند ارائه میگردد. در بند اول به تعاریفی که از سوی حقوقدانان داخلی و خارجی نسبت به این عقد صورت گرفته، اشاره میگردد. در بندهای دوم و سوم نیز محاسن و معایب قرارداد بیع زمانی بررسی میگردد.
بند اول: مفهوم بیع زمانی
بیع زمانی اصطلاحی است که برای اولین بار توسط مسؤولین شرکت مجتمعهای توریستی و رفاهی آبادگران ایران به عنوان معادل واژه خارجی تایم شرینگ استفاده شد. معادل سازی بیع زمانی با واژه تایم شرینگ توسط متخصصین همین شرکت صورت گرفت و بدین ترتیب این اصطلاح وارد فرهنگ حقوقی ما شد. برخی از محققین در این زمینه، اصطلاح «بیع زمانی» را، معادل فارسی تایم شرینگ انتخاب کرده اند، به طوری که این اصطلاح را برای عنوان مقالات و کتب خود مناسب دیدهاند.
تعاریف متعددی از تایم شرینگ یا بیع زمانی صورت گرفته است: نویسنده فرهنگ حقوقی بلک تایم شرینگ را این چنین تعریف می کند: «شکلی از مالکیت سهم بندی شدهی مال است که عموماً در املاک مشاعی که مخصوص گذران اوقات فراغت است و نیز در اماکن تفریحی رواج دارد و در آن چند مالک استحقاق مییابند که برای مدت معین در هر سال از آن استفاده کنند، (مثلاً دو هفته در هر
سال)». در قانون تایم شرینگ 1992 انگلستان تعریفی از تایم شرینگ نشده بود، اما در قانون تایم شرینگ 2012 که جایگزین قانون 1992 شد، در ماده 7 این قانون تعریفی اجمالی از این قرارداد شده است. یک قرارداد تایم شرینگ به معنای قراردادی بین یک تاجر و مصرف کننده است: (الف) طبق آن مصرف کننده در مقابل عوض، حق استفاده وسایل راحتی شبانه را برای بیش از یک دوره اقامت را به دست میآورد و (ب) یک دوره بیش از یک سال دارد یا شامل محتویاتی که از طریق عقد اجازه
می دهند تا تمدید شود، بطوری که دورهای بیش از یکسال دارد.
ـ سعید شریعتی، پیشین، ص 25.
ـ همان، ص21؛ پرویز نوین، پیشین؛ عباس کاظمی نجف آبادی، «بیع زمانی یا تایم شر چیست؟»، ماهنامه کانون، شماره 92، (اردیبهشت 1388)؛ مسعود امامی، پیشین.
» ـBlack«.