جدول ۴-۱۵ یافته های توصیفی زیرمقیاسهای متغیر عملکرد اجرایی را در بین گروه ها به تفکیک زن و مرد نشان میدهد. با توجه به جدول مشخص است که در زیر مقیاس جور کردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم)، زنان در گروه اسکیزوفرن نمرات بیشتری نسبت به مردان داشتند، ولی در گروه های بیماران مبتلا به افسردگی و گروه بهنجار مردان نمرات بیشتری نسبت به زنان داشتند. اما در زیرمقیاس جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل)، زنان در گروه های اسکیزوفرن و افسردگی اساسی نمرات بیشتری نسبت به مردان داشتند، ولی در گروه بهنجار مردان نمرات بیشتری نسبت به زنان داشتند. اما در آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور)، زنان نمرات بیشتری نسبت به مردان در هر سه گروه پژوهشی داشتند. همچنین در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) زنان در گروه های افسردگی اساسی و افراد بهنجار نمرات بیشتری نسبت به مردان داشتند، ولی در گروه اسکیزوفرن مردان نمرات بیشتری نسبت به زنان داشتند.
جدول ۴-۱۶ یافته های توصیفی زیرمقیاسهای متغیر عملکرد اجرایی را در گروه زنان و مردان نشان میدهد. با توجه به جدول مشخص است که در زیر مقیاسهای جور کردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم و کل) آزمودنیهای گروه مردان دارای نمرات بیشتری نسبت به زنان بودند. اما در آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) و آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) آزمودنیهای گروه زنان دارای نمرات بیشتری نسبت به مردان بودند.
جدول ۴-۱۷٫ جدول نتایج تحلیل واریانس چند متغیره
تأثیر
F قطعی
درجه آزادی مفروضی
درجه آزادی خطا
سطح معناداری
تلاقی
۱۱/۷
۴
۸۸
۰۰۰/۰ ۰۰۱/۰≥p
سن به سال
۰۷۷/۰
۴
۸۸
۹۸/۰ NS
سالهای تحصیلی
۰۰۵/۱
۴
۸۸
۴۱/۰ NS
هوش پیشمرضی
۴۷/۳
۴
۸۸
۰۱/۰ ۰۵/۰≥p
جنسیت
۳۶/۰
۴
۸۸
۸۳/۰ NS
گروه ها
۵۷/۲
۸
۱۷۶
۰۲/۰ ۰۵/۰≥p
تعامل جنسیت و گروه ها
۲۹/۰
۸
۱۷۶
۹۶/۰ NS
NS=Not Significant
چنانچه در جدول ۴-۱۷ ملاحظه میگردد، سن و تحصیلات (که به عنوان متغیر کمکی و کوواریانس در نظر گرفته شده) تأثیری بر زیرمقیاسهای عملکرد اجرایی نداشتد، ولی نتایج این آزمون نشان میدهد که تغییرات هوش پیشمرضی بر نمرات متغیر وابسته تأثیر دارد. با توجه به اینکه این متغیر به عنوان متغیر همپراش یا کمکی استفاده شده، تغییرات متغیر هوش پیشمرضی کنترل می شود همچنین با توجه به جدول ۴-۱۷، گروه های اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار در نمرات عملکرد اجرایی تفاوت معناداری داشتند. اما بین دو گروه زنان و مردان در نمرات عملکرد اجریی تفاوت معناداری وجود نداشت.
جدول ۴-۱۸٫ نتایج تحلیل واریانس و سطح معناداری بررسی متغیرهای مورد مطالعه در گروه های بیمار و افراد بهنجار
متغیر
برآورد f
سطح معناداری
جور کردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم)
۶۶/۰
۵۲/۰ NS
جور کردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل)
۱۳/۲
۱۲/۰ NS
آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور)
۱۷/۲
۱۲/۰ NS
آزمون استروپ
(اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
۳۵/۸
۰۰۱/۰ ۰۵/۰≥p
آزمون استروپ
(اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
۳۵/۸
۰۰۱/۰ ۰۵/۰≥p
NS=Not Significant
۴-۳-۱ فرضیه اول پژوهش: «در جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۶۶/۰ و سطح معناداری (۵۲/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۲ فرضیه دوم پژوهش: «در جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۱۳/۲ و سطح معناداری (۱۲/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۳ فرضیه سوم پژوهش: «در آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۱۷/۲ و سطح معناداری (۱۲/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۴ فرضیه چهارم پژوهش: «در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار میباشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۳۵/۸ و سطح معناداری (۰۰۱/۰)، با ۹۹ درصد اطمینان میتوان گفت بین گروه ها در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) تفاوت وجود دارد.
به منظور تعیین مکان معناداری از آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد، نتایج در جدول ۴-۱۹ بیان شده است. جدول حاکی از آن است که گروه های بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و افسردگی اساسی نسبت به گروه بهنجار در سطح معناداری در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) نمره های بالاتری را نشان داده اند، ولی بالابودن نمره گروه بیماران اسکیزوفرن نسبت به افسردگی اساسی معنادار نمی باشد.
جدول ۴-۱۹٫ آزمون تعقیبی جهت آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
اسکیزوفرن
افسردگی اساسی
بهنجار
اسکیزوفرن
*
افسردگی اساسی
*
بهنجار
*
*
جدول ۴-۲۰٫ نتایج تحلیل واریانس و سطح معناداری بررسی متغیرهای مورد مطالعه در دو گروه زنان و مردان
متغیر
برآورد f
سطح معناداری
جور کردن کارتهای ویسکانسین
(خطای تداوم)
۲۲/۱
۲۷/۰ NS