۴-آیا نوسانات نرخ ارز برشاخص صنعت محصولات چوبی با درنظرگرفتن یک وقفه سه ماهه تاثیری دارد؟
۵-آیا نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت محصولات چوبی با در نظر گرفتن یک وقفه شش ماهه تاثیری دارد؟
۶-آیا تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازده سهام صنعت مواد و محصولات دارویی بیش از صنعت محصولات چوبی است؟
۱-۶ -فرضیه های پژوهش
با توجه به پرسشهای ذکر شده در بخش قبل میتوان فرضیه های تحقیق را به این شکل تدوین کرد:
۱-۶-۱- فرضیه اصلی
نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت مواد و محصولات دارویی در بورس اوراق بهادار تهران اثر گذار است.
۱-۶-۲- فرضیه های فرعی
۱- نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت مواد ومحصولات دارویی در بورس اوراق بهادار تهران.
۲- نوسانات نرخ ارز برشاخص صنعت مواد و محصولات دارویی با درنظرگرفتن یک وقفه سه ماهه اثر گذار است.
۳- نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت مواد و محصولات دارویی با درنظرگرفتن یک وقفه شش ماهه اثر گذار است.
۴- نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت محصولات چوبی در بورس اوراق بهادار تهران اثر گذار است.
۵– نوسانات نرخ ارز برشاخص صنعت محصولات چوبی با در نظرگرفتن یک وقفه سه ماهه اثر گذار است.
۶- نوسانات نرخ ارز برشاخص صنعت محصولات چوبی با در نظرگرفتن یک وقفه شش ماهه اثر
گذار است.
۷–تاثیر نوسانات نرخ ارز بر شاخص صنعت مواد و محصولات دارویی بیش از شرکتهای صنعت محصولات چوبی است.
۱-۷ – روش انجام پژوهش
۱-۷-۱- روش جمع آوری اطلاعات
جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده می شود. در این روش، ابتدا با بهره گرفتن از منابع کتابخانه ای که شامل کتاب، مجلات، پایان نامه ها، مقالات و اینترنت؛ مطالعات مقدماتی و تدوین فصل ادبیات و چارچوب نظری پژوهش انجام میگیرد. در ادامه با بهره گرفتن از بانکهای اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران، سایت اینترنتی این سازمان و نرم افزارهای سهام مانند نرم افزارره آورد نوین، داده های موردنیاز برای آزمون فرضیات گردآوری می شود.
۱-۷-۲ -روش تحقیق
روش کار در این تحقیق اینگونه است که ابتدا، این مطالعه با بهره گرفتن از آزمون دیکی فولر افزوده بررسی کرد که آیا اطلاعات ثابتند و آیا داده ها صحیح هستند یا نه؟ سپس داده های مربوط به هر متغیر جمع آوری و با بهره گرفتن از نرم افراز ایویوز(EViews) آزمونهای آماری صورت میگیرد. به این ترتیب که جهت براورد ضرایب از روش OLS استفاده شده ، قابل ذکر است که جهت امکان پذیر بودن استنتاج های آماری بر روی ضرایب، برقراری فروض کلاسیک الزامیست لذا با بهره گرفتن از آزمونهای آماری ذکر شده در این قسمت، برقراری فروض کلاسیک را میآزماییم به این ترتیب که جهت روشن شدن وجود خود همبستگی در بین جملات خطا از آماره دوربین واتسون کمک می گیریم و برای تشخیص همبستگی پیاپی، از آزمون همبستگی پیایی به روش پاگان استفاده می شود و برای تشخیص ناهمسانی واریانس، از آزمون ناهمسانی واریانس وایت استفاده می شود و در نهایت برای بررسی نرمال بودن اجزای خطا نیز از آزمون JB استفاده شده است، سپس برای بررسی خطی و معنیدار بودن مدل رگرسیونی، از آزمون F استفاده شده است و برای بررسی معنیدار بودن ضرایب برآوردی، از آزمون t استفاده شده است.
۱-۸-جامعه آماری و نمونه آماری
جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد و نمونه انتخاب شده شامل صنعت مواد و محصولات دارویی است که جزء کم کششترین صنایع بورس و محصولات چوبی است که جزء پر کشش ترین صنایع بورس اوراق بهادار میباشد.
با توجه به زمان انجام پژوهش حاضر(نیمه دوم سال ۱۳۹۲)؛ و همچنین با توجه به قابلیت دسترسی به اطلاعات مورد نیاز، دوره زمانی تحقیق حاضر یک دوره شش ساله، از ابتدای سال ۱۳۸۶ تا پایان سال ۱۳۹۱، در نظرگرفته شده است.
۱-۱۰- تعریف واژه ها
بازده سهام:
در این تحقیق،نوسانات نرخ ارز به عنوان متغیر مستقل مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین، شاخص صنعت مواد و محصولات دارویی و شاخص صنعت محصولات چوبی بورس اوراق بهادار تهران، متغیر وابسته میباشند. بازده سهام، شامل مزایای نقدی و غیرنقدی تعلق گرفته به سهام شرکت و تغییرات قیمتی آن در یک دوره خاص میباشد که از طریق رابطه ذیل محاسبه می شود.
که در آن:
بازده کل سهام شرکتiدر دوره t است.
قیمت سهام شرکت iدر پایان دوره t است.
قیمت سهام شرکت iدر آغاز دوره t است.
توزیع منافع مالکیت سهام در دوره t شامل سود نقدی، سهام جایزه، حق تقدم و غیره میباشد.
نوسانات نرخ ارز :
به دلیل اینکه اکثر مبادلات تجاری خارجی ایران با دلار آمریکا صورت میگیرد در این تحقیق منظور از نرخ ارز ، نرخ دلار آمریکا میباشد که به عنوان متغیر مستقل وارد مدل شده و تغییرات آن به شکل زیر محاسبه می شود :
که در آن :
: تغییرات نرخ ارز در دوره t ام
: نرخ ارز در پایان دوره
: نرخ ارز در ابتدای دوره
قیمتهای نفت
با توجه به اتکای بسیار زیاد و انکار ناپذیر اقتصاد کشور به بخش نفت و تاثیر پذیری عمیق پارامترهای کلان اقتصادی از این شاه رگ حیاتی اقتصاد کشور لذا جهت مشاهده تاثیرات نوسانات نرخ ارز بر بازده سهام لازم دیدیم که این متغیر فوق العاده مؤثر را کنترل کرده تا نقش آفرینی نوسانات نرخ ارز را بهتر مشاهده کنیم از این سو نوسانات قیمتهای هفتگی نفت سنگین ایران از سال ۸۶ تا آخر آذر ماه ۹۱ را نیز به عنوان متغیر کنترلی وارد نمودیم .
که در آن :
: تغییرات نرخ قیمت نفت سنگین ایران در دوره t ام
: قیمت نفت سنگین ایران در پایان دوره
: قیمت نفت سنگین ایران در ابتدای دوره
شاخص کل بورس اوراق بهادار
با توجه به نیازهای استفاده کننده گان از اطلاعات بورس اوراق بهادار همه روزه شاخصهای متعددی در اختیار بازار سرمایه قرار میگیرد که یکی از مهمترین آن ها شاخص کل بورس اوراق بهادار است که تلفیقی از شاخص بازده قیمت کل بورس و شاخص بازده نقدی بورس میباشد ، شاخص بازده قیمت نشان دهنده تغییرات قیمت اوراق بهادار و بازدهی ایجاد شده از این طریق میباشد و شاخص بازده نقدی نیز نشان دهنده بازده دریافت شده از طریق سود نقدی سهام ، سهام جایزه وامثال آن میباشد ، بنابرین شاخص کل هم بازده سرمایه و هم بازده سود نقدی آن را نشان میدهد که از طریق زیر محاسبه می شود .
که در آن :
: تغییرات نرخ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دوره t ام
: ارزش شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان دوره
: ارزش شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ابتدای دوره