شرایط عمومی ادغام شرکتها
همانطور که در گفتار پیشین نیز بیان گردید در ارتباط با ادغام شرکتها میبایستی برخی شرایط قانونی را بررسی نمود.
یکی ار این شرایط رعایت موارد قانونی مربوط به محو شرکت ادغام شونده میباشد.
گاهی ممکن است ادغام شرکتها که منجر به انحلال یا محو شرکت اولی میشود، برخی از حقوق شرکاء ادغام شونده را تضییع نماید. به عنوان مثال در شرکتهای سهامی برخی از شرکا میتوانند دارای سهام موسس یا ممتاز یا انتفاعی باشند. از آنجایی که با انحلال این شرکتها سهام آنها نیز از بین میرود، اختلاط شرکت مزبور با یک شرکت دیگر می تواند زمینه لغو امتیاز این سهامداران را فراهم نماید. در نتیجه باید گفت که تصمیم به انحلال شرکت و ادغام آن با یک شرکت دیگر باید با موافقت دارندگان این نوع سهام باشد.
از سوی دیگر در رابطه با تضییع شدن یا نشدن حقوق طلبکاران باید وضعیت شرکت را مورد توجه قرار داد. اگر وضع مالی شرکتی که جدیدا تاسیس میشود خوب بوده و شکوفایی اقتصادی داشته باشد، با منتقل نمودن بدهیهای شرکتهای ادغام شده به شرکت جدید در حقوق طلبکاران شرکتهای قبلی خللی ایجاد نمیشود.
در مقابل در صورتی که وضعیت شرکت جدید مطلوب نباشد، طلبکاران باید بتوانند مطالبات خود را از شرکت مطالبه نمایند. در این حالت چنانچه وضعیت شرکتی که سایر شرکتها در ان ادغام میشوند خوب نباشد، ممکن است حقوق طلبکاران شرکتهای منحل شده تضییع گردد و از این نظر میتوانند به تصمیم مجمع عمومی اعتراض کنند و قبل از ادغام شرکت منحل شده در شرکت دیگر تقاضای پرداخت طلب نمایند. زیرا طبق ماده 231 قانون امور حسبی (دیون متوفی بعد از فوت حال میگردد) و چون انحلال شرکت در حکم فوت است، بنابراین طلبکاران در صورتی هم که طلب آنها موجل باشد، حق دارند پرداخت خود را مطالبه نمایند. بدیهی است مسئولان امور شرکتها و مجامع عمومی صاحبان سهام در موقعی که تصمیم به اختلاط شرکتها میگیرند، شرایط و اصولی را که برای اختلاط و حفظ حقوق صاحبان سهام هر یک از شرکتها باید رعایت گردد، به صورت موافقت نامه ای تنظیم مینمایند که طبق آن عمل گردد .
همانگونه که سابقا ذکر شد از آنجایی که پس از تصمیم به ادغام نمودن شرکتها، شرکتهای قبلی منحل میشوند، به تعبیر دیگر شخصیت حقوقی آنان در مقابل طلبکاران قابل استناد نمیباشد. این شخصیت فقط تا زمانی که یا دارایی شرکت تصفیه شود و یا در شرکت جدید ادغام گردد، تداوم مییابد. در نتیجه طلبکاران میتوانند با درخواست تصفیه دارایی شرکت، مطالبات خود را دریافت کنند.
یکی دیگر از شرایط عمومی ادغام مرجع صلاحیتدار برای تصمیم گیری ادغام میباشد.
در ارتباط با شرکتهای تعاونی، طبق ماده 53 قانون بخش تعاون شرکتهای تعاونی، این شرکتها میتوانند با رعایت آییننامه سال 1371 و قوانین مربوطه، با موافقت مجمع عمومی فوق العاده در این رابطه تصمیمگیری نمایند.
در مورد دیگر شرکتهای تجاری از آنجایی که ما نص خاصی در این زمینه نداریم باید به مقررات کلی قانون تجارت مراجعه نماییم. مطابق ماده 94 لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347 هیچ اکثریتی نمیتواند بر تعهدات صاحبان سهام بیافزاید. آنچه از این ماده نتیجه میشود این است که برخلاف شرکتهای تعاونی که میتوانند با تشکیل مجمع عمومی فوق العاده در مورد ادغام شرکت تصمیمگیری نمایند طبق مقررات عمومی که در موارد عدم وجود قانون خاص بر دیگر شرکتها حکم فرماست، هیچ اکثریتی نمیتواند در مورد ادغام شرکتها تصمیمگیری نماید. هر تصمیمی که بخواهد در شرکتهای سهامی در حقوق و تکالیف سهامداران تغییری ایجاد نماید ، میتواند در قلمرو ماده مذکور قرار بگیرد.
در نهایت آنچه نتیجه میشود این است که، در صورت مخالفت برخی از شرکا تنها راه انحلال شرکت میباشد. سهامداران میتوانند پس ازانحلال شرکت و تصفیه آن و نهایتا خارج نمودن سهم سهامداران مخالف از سرمایه شرکت، تصمیم به ادغام بگیرند. البته این نتیجه چندان مطلوب بنظر نمیرسد.
- ستوده تهرانی حسن همان صفحه 246
- ستوده تهرانی حسن همان، صفحه 246
- صفینیا سید نورالدین، در آمدی بر قانون شرکتهای تجاری، تهران، دانشگاه تهران، بهار 81، چاپ اول ص298