: آثار ادغام شرکتهای تجاری
هر چند در ادغام شرکتهای تجاری کلیه دیون و تعهدات و داراییهای شرکتهای ادغام شونده، در حقوق تجارت، به شرکت جدید و یا شرکت ادغام پذیر منتقل میشود، اما چگونگی نحوه انتقال تعهدات و یا داراییها میبایستی در چارچوب قواعد عمومی و اصول کلی تفسیر گردد. مشخص نمودن زمان این تغییر و تحول و انتقال دیون و تعهدات امری مهم میباشد که در این راستا مراجع ثبت شرکتها اقدامات خاصی نسبت به آن لحاظ مینمایند. زمان جانشینی تعهدات در ادغام شرکتهای تجاری امری مهم میباشد. نقل و انتقال سرمایه، پرداخت مالیات، ارزیابی و حسابرسی از دیگر مباحث جانشینی تعهدات میباشد.
گفتار اول - جانشینی تعهدات و دیون در شرکتهای ادغام شونده و ادغام پذیر
با تحقق ادغام ،کلیه حقوق و تعهدات، دیون و مطالبات، دارایی و کارکنان شرکتهای موضوع ادغام به شرکت جدید و یا شرکت پذیرنده ادغام منتقل خواهد شد.
از آنجا که ادغام شرکتها معمولا در ابعاد بسیار وسیع در جهت کاهش ریسک و هزینهها صورت میپذیرد و معمولا شرکتهای کوچک زیر مجموعه در شرکتهای مادر تخصصی و یا اصلی ادغام میشوند، لذا رژیم انتقال و جایگزینی تعهدات مربوط به اشخاص ثالث، امری مهم و حیاتی میباشد.
بند اول - تاثیر ادغام بر شرکتهای ادغام شونده
ادغام شرکتهای بزرگ تجاری در چند سال گذشته از جمله ادغام بانک صادرات استانی در بانک صادرات ایران، ادغام شرکتهای سیمانی در هلدینگ سیمان، ادغام شرکتهای نفت و گاز در شرکت هلدینگ نفت و گاز و سایر موارد، همگی در راستای تصمیم گیری واحد و متمرکز در بازار تجاری و اجرایی بخشی از سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی و توانمند سازی شرکتها در جهت اجرای پروژههای مهم اقتصادی صورت پذیرفته است. اما متاسفانه همانطور که بیان گردید با توجه به اهمیت موضوع هنوز قانون خاصی جهت تبیین نظام حاکم بر ادغام شرکت صورت نپذیرفته است و میبایستی محل مسائل حقوقی ادغام باید از سایر قوانین مادر از جمله قانون مدنی بهره گیری نمود.
بر طبق ماده 220 قانون مدنی، عقود نه تنها متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است، ملزم می کند، بلکه متعاملین را به کلیه نتایجی که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل میشود، ملزم می کند. لذا چنانچه ادغام شرکتهای تجاری را نوعی عقد و قرارداد خاص شناسایی نماییم، میبایستی به کلیه نتایج و تعهدات آن نیز پایبند باشیم.
در خصوص ادغام بدوا مدیران شرکت موظفند موافقت کلی و اصولی مجمع عمومی فوق العاده شرکتهای سهامی و یا مجمع عمومی شرکاء را در سایر شرکتها کسب نمایند. متعاقبا نامبردگان باید طرح مشترک ادغام را با همکاری و تصویب هیات مدیره همه شرکتها تهیه نمایند. لذا در ادغام نوعی قرارداد و تفاهم نامه وجود دارد. بر طبق لایحه جدید قانون تجارت طرح مشترک ادغام میبایستی دارای شرایط ذیل باشد:
- گزارش توجیهی دلایل ادغام
- نام شرکتهای طرف ادغام، میزان سرمایه و موضوع آنها در ادغام
- نوع ادغام
- تعیین نام شرکت یا شرکتهای ادغام شده و بازمانده در ادغام ساده و تعیین نام شرکتهای منحل شده و شرکت جدید در ادغام مرکب
- صورتهای مالی مشتمل بر توصیف و ارزیابی اموال و دیون هریک از شرکتهای طرف ادغام
تبصره- این صورتهای مالی حداکثر دوماه قبل از تاریخ انتشار طرح موضوع ماده(598) این قانون با تأیید بازرس یا بازرسان شرکت تهیه میشود و در صورتی که بازرس یا بازرسان شرکت حسابدار رسمی نباشند به تأیید حسابدار رسمی میرسد.
صقری محمد ، همان 196
ادغام شرکتهای خصوصی و دولتی در حقوق ایران