۳-۳- روش گردآوری اطلاعات
یکی از ضروریات هر مطالعه و پژوهش وجود اطلاعات مربوط و قابل اتکا و سرعت و سهولت دسترسی به آن میباشد(حافظ نیا، ۱۳۸۷، ۶۴)۲.
در این تحقیق برای جمع آوری داده های موردنیاز فرضیهها و هم چنین مبانی نظری پژوهش، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. هم چنین ابزار گردآوری اطلاعات در بخش ابزار گرد آوری معین وتوضیح داده شده، صورت های مالی ، یادداشت های همراه و گزارش های مالی شرکت های مورد مطالعه بوده است که این موارد توسط سازمان بورس اوراق بهادارتهران منتشر گردیده است . این نوع اطلاعات در سایت بورس آرشیو شده است و این گروه داده ها از نوع داده های ثانویه محسوب شده و مشخصاً دارای اعتبار و روایی است.
۳-۴ روایی و پایایی تحقیق
روایی: منظور از روایی این است که مقیاس و محتوای ابزار یا سؤالات مندرج در ابزار دقیقاً متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد، یعنی اینکه هم داده های گردآوری شده از طریق ابزار، مازاد به نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه بخشی از داده های موردنیاز در رابطه با سنجش متغیرها در محتوای ابزار حذف نشده باشند یا به عبارت دیگر، عین واقعیت را به خوبی نشان دهد. در این تحقیق برای روایی پژوهش از داده های مالی حسابرسی شده پایان سال مالی استفاده شده است از آنجا که صورت های مالی شرکت ها در بورس باید توسط حسابرسان مستقل، مورد بررسی قرار گیرد تا قابل ارائه در بورس اوراق بهادار باشد بنابرین میتوان گفت که داده های مورد استفاده از صورت های مالی حسابرسی شده از روایی بالایی برخوردار است.
پایایی : پایایی ابزار که از آن به اعتبار ، دقت و اعتمادپذیری تعبیر می شود، عبارت است از اینکه اگر یک وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد. نتایج مشابهی از آن حاصل شود، به عبارت دیگر، ابزار پایا یا معتبر ابزاری است که از خاصیت تکرار پذیری و سنجش نتایج یکسان برخوردار باشد. وبا توجه به اینکه در این تحقیق، اطلاعات واقعی میباشند و بر مبنای نظرات شخصی نمی باشند پس اگر در چند سال بعد نیز با وجود شرایط یکسان مورد استفاده قرار گیرد نتایج مشابه از آن حاصل می شود.
همان طور که بیان می شود، ابزارهای گردآوری داده ها در تحقیق حاضر، بانک های اطلاعاتی و نرم افزارهای اطلاعاتی موجود مانند تدبیرپرداز و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و هم چنین سایت های اینترنتی میباشند که اطلاعات حسابرسی شده و داده های موردنیاز در این تحقیق را عیناً در اختیار محقق قرار میدهد.
۳-۵- ابزار گردآوری اطلاعات
ابزار گردآوری اطلاعات، اسناد کاوی و بانک های اطلاعاتی و همچنین مشاهده میباشد و داده های موردنیاز شامل سود عملیاتی ، هزینه حقوق و دستمزد ، هزینه استهلاک ، دارایی مشهود، جمع داراییها، حقوق صاحبان سهام ، درآمد و قیمت سهام شرکت های نمونه آماری در اطلاعات مالی مندرج در صورت های مالی حسابرسی شده آن ها خواهد بود که این اطلاعات از سوابق موجود در نرم افزار ره آورد نوین و همچنین در موادی از آرشیوهای الکترونیکی و اینترنتی استخراج می شود.
۳-۶- جامعه آماری تحقیق
بارتلی و پیر ،۲۰۰۴ تحقیقات متعددی در مورد دستیابی به بهترین دورۀ زمانی برآورد بازده مورد انتظار انجام دارند. آن ها به این نتیجه رسیدند که استفاده از بازده های ماهانه یک دورۀ زمانی ۵ ساله بهترین قالب زمانی در زمینه چنین تحقیقاتی است .
بنابرین با توجه به تحقیقات فوق و برای دقت و اعتبار بیشتر نتایج تحقیق پیش رو دورۀ زمانی ۵ ساله که از ابتدای سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۱۳۹۱ است به عنوان دورۀ زمانی تحقیق انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، در برگیرندۀ کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار (از کلیه صنایع) میباشد که تمام معیارهای زیر را داشته باشد.
۱- در بازۀ زمانی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱، سهام شرکت در بورس اوراق بهادار مورد معامله قرار گرفته باشد.
۲- اطلاعات کامل و یادداشت های همراه صورت های مالی شرکت ها در دسترس باشد.
۳- جزء شرکت های سرمایه گذاری (هلدینگ و واسطه گری مالی) نباشد.
۴- طی دورۀ مورد بررسی زیان ده نباشد.
جدول ۳-۱ روش نمونه گیری به صورت غربالگری
شرح
تعداد شرکتها
تعداد شرکت های که در سال های ۱۳۸۷ الی ۱۳۹۱ در بورس حضور داشته اند
۳۴۷ شرکت
شرکت هایی که پایان سال مالی آن ها ۲۹/۱۲ منتهی نمی باشد و شرکت هایی که تغیر در سال مالی داشته اند.
(۴۸) شرکت
شرکت هایی که وقفه معاملاتی قابل ملاحظه ( بیش از ۶ ماه ) داشته اند
(۶۵) شرکت
شرکت های هلدینگ ، واسطه گر مالی ، بیمه و بانک ها …
(۳۴) شرکت
شرکت هایی که اطلاعات مالی آن ها ناقص میباشد.
(۶۴) شرکت
تعداد شرکت هایی که داده های آن ها جمع آوری شده است (نمونه نهایی)
۱۳۶ شرکت
در نتیجه اعمال شرایط و محدودیت های فوق به صورت حذف سیستماتیک ۱۳۶شرکت به عنوان جامعه آماری انتخاب و تمام این شرکت ها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. دوره تحقیق۱۱سال متوالی میباشد. بنابرین حجم نمونه نهایی ۶۸۰سال – شرکت (۱۳۶* ۵) میباشد.
نمونه مطالعاتی که با توجه به موارد یاد شده در بالا انتخاب شده است منجر به انتخاب ۱۳۶ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. از این رو، کل این شرکت ها مورد بررسی قرار گرفت و هیچ گونه نمونه گیری به عمل نیامد که نام آن ها در پیوست ارائه گردیده است.
۳-۷مدل تحقیق و شیوه اندازه گیری متغیرهای پژوهش
نمودار ۱-۳ تحلیلی تحقیق
متغیر کنترلی
ریسک
ریسک سیستماتیک
ریسک غیرسیستماتیک
سرمایه فکری
سرمایه انسانی
سرمایه ساختاری
سرمایه فیزیکی
اندازه شرکت
Fsize
مدل پالیکدر سال (۲۰۰۰-۱۹۹۸) شکل گرفته است. این مدل بر ایجاد ارزش شرکت بر اساس مؤثر بودن مدیریت منابع شرکت تأکید دارد. نحوه محاسبه ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری به شرح زیر میباشد.
(۱)
که در آن :
VAICi[92]= ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری شرکت i ام.
HCEi = ضریب سرمایه انسانی شرکت i ام
SCEi = ضریب سرمایه ساختاری شرکت iام
۵) CEEi = ضریب سرمایه فیزیکی شرکت iام
هر یک از متغیرهای این مدل به شرح زیر محاسبه میگردد:
(۲)
(۳)
(۴ )
(۵)
HC : هزینه حقوق و دستمزد
( ۶ )SC=VAi-HCi
(۷) CEi = ارزش دفتری کل دارایی ها –ارزشدفتریداراییهاینامشهود
که در آن :
هزینه حقوق ودستمزد = Ci هزینه بهره = Ii سود شرکت =Pi
مالیات = Ti سود تقسیمی = DIV هزینه استهلاک : Di